Browse By

Vaccinul împotriva COVID-19 și reproducerea umană asistată: Recomandări ESHRE

Vaccinul împotriva COVID-19 și reproducerea umană asistată – Recomandări ESHRE – Societatea europeană de reproducere umană și embriologie

Diferite tipuri de vaccin împotriva COVID-19 sunt în proces de dezvoltare sau în diferite etape de aprobare în UE. În prezent, doar vaccinurile ARNm COVID-19 (Comirnaty de la Pfizer / BioNTech și COVID-19 Vaccine Moderna) au fost aprobate pentru utilizare în Uniunea Europeană, după revizuirea de către Agenția Europeană a Medicamentului (EMA) și autorizarea Comisiei Europene.

Articolul de față răspunde la o serie de întrebări care ne stau tuturor pe buze în zilele acestea:

  1. Ar trebui efectuat vaccinul înainte de a încerca concepția?
  2. Cuplurile care au primit vaccinul ar trebui să amâne concepția? Și dacă da, cât timp?
  3. Femeile însărcinate trebuie vaccinate?

Bărbații și femeile ar trebui să primească vaccinul COVID-19 înainte de a încerca concepția?

Există o lipsă de informații cu privire la posibilul efect al vaccinării împotriva COVID-19 și asupra tratamentului de reproducere asistată sau a sarcinii viitoare. Conform informațiilor și a studiilor realizate, vaccinul „nu prezintă efecte dăunătoare în timpul sarcinii”. Cu toate acestea, datele din timpul sarcinii sunt raportate ca fiind „foarte limitate”, fără date despre alăptare.

Ca urmare, ESHRE nu poate face recomandări pentru cuplurile care încearcă să conceapă prin tehnici de reproducere umană asistată, cu privire la efectuarea vaccinului înainte de a începe tratamentul.

Pentru femeile cu comorbidități și/sau complicații ale sarcinii, trebuie luată în considerare încurajarea vaccinării înainte de a încerca concepția. Același lucru se aplică femeilor la care riscul de expunere la infecția cu SARS-CoV-2 este mare și nu poate fi evitat.

ESHRE recomandă să nu le fie restricționat accesul la tratamentele de reproducere asistată umană persoanelor care trăiesc în țări în care vaccinul nu este disponibil sau care aleg să nu fie vaccinați.

Cuplurile care au primit vaccinul ar trebui să amâne concepția și, dacă da, cât timp?

Există păreri diferite cu privire la necesitatea amânării concepției după vaccinare. Pare prudent să fie amânate tratamentele de reproducere asistată (colectarea spermei, stimularea ovariană, transferul embrionilor) timp de câteva zile după finalizarea vaccinării (adică după a doua doză), pentru a permite stabilirea răspunsul imun.

În absența informațiilor cu privire la efectul vaccinului asupra ovocitelor și spermatozoizilor, implantarea embrionilor și stadiile incipiente ale sarcinii, cât și pentru a acorda timp pentru dezvoltarea anticorpilor, ar putea fi luată în considerare o abordare mai prudentă (adică amânarea începerii tratamentului) timp de până la 2 luni.

Tratamentele de reproducere asistată nu trebuie începute la femeile care au avut efecte secundare semnificative în urma vaccinării (cum ar fi o reacție alergică), cel puțin până când medicul nu le consideră pregătite pentru sarcină.

Femeile însărcinate trebuie vaccinate?

Pacientele însărcinate prezintă un risc mai mare de îmbolnăvire. Vaccinurile împotriva bolilor precum tetanosul, pertussisul și gripa au fost descrise ca fiind sigure în timpul sarcinii. Cu toate acestea, siguranța vaccinurilor împotriva COVID-19 în timpul sarcinii nu a fost evaluată până în prezent.

EMA afirmă că decizia cu privire la utilizarea vaccinului la femeile însărcinate ar trebui luată în strânsă consultare cu un specialist din domeniul sănătății, după analizarea beneficiilor și riscurilor individuale.
Acestea ar trebui să fie informate cu privire la lipsa studiilor pe termen lung asupra vaccinării împotriva Covid-19, dar nu ar trebui excluse din programele de vaccinare.

Recomandări și considerații rezumative

  • Chiar și după începerea programelor de vaccinare la scară largă, ESHRE recomandă respectarea în continuare a orientărilor anterioare privind serviciile modificate și măsurile de atenuare a riscurilor, în conformitate cu datele epidemiologice locale.
  • ESHRE recomandă ca bărbații și femeile să aibă acces la servicii de fertilitate, iar acest acces nu ar trebui să depindă de disponibilitatea vaccinurilor COVID-19 sau de decizia pacienților cu privire la vaccinare.
  • La cuplurile care primesc vaccinul, pare prudentă amânarea tratamentelor de reproducere umană asistată cel puțin câteva zile după finalizarea vaccinării.
  • O decizie cu privire la utilizarea vaccinului la femeile gravide ar trebui luată în strânsă corelație cu un specialist din domeniul sănătății.
  • ESHRE recomandă monitorizarea rezultatelor tratamentelor de reproducere umană asistată și compararea acestora la pacienții vaccinați cu cei nevaccinați.
  • ESHRE îndeamnă producătorii de vaccinuri COVID-19 să împărtășească orice informații relevante și sfaturi privind vaccinarea la femeile însărcinate, cât și la cuplurile care se gândesc la sarcină.
  • În acest stadiu, nu există informații despre siguranța diferitelor tipuri de vaccin în timpul tratamentului de reproducere umană asistată sau al sarcinii și nu se pot face recomandări cu privire la cum este cel mai sigur pentru cuplurile care doresc să obțină o sarcină.

Sursă articol: https://www.eshre.eu/

Bibliografie:

  1. Dong Y, Dai T, Wei Y, Zhang L, Zheng M, Zhou F. A systematic review of SARS-CoV-2 vaccine candidates. Signal Transduct Target Ther. 2020 Oct 13;5(1):237. doi: 10.1038/s41392-020-00352-y.2.-
  2. https://www.ema.europa.eu/en/human-regulatory/overview/public-health-threats/coronavirus-disease-covid-19/treatments-vaccines-covid-19#post-authorisation-section
  3. European Medicines Agency, Human medicine European public assessment report (EPAR): Comirnaty (last updated 29/12/2020). Available through https://www.ema.europa.eu/en/medicines/human/summaries-opinion/comirnaty
  4. European Centre for Disease Prevention and Control. Key aspects regarding the introduction and prioritisation of COVID-19 vaccination in the EU/EEA and the UK. 26 October 2020. ECDC: Stockholm; 2020. Available through https://www.ecdc.europa.eu/en/publications-data/key-aspects-regarding-introduction-and-prioritisation-covid-19-vaccination
  5. European Centre for Disease Prevention and Control. Overview of COVID-19 vaccination strategies and vaccine deployment plans in the EU/EEA and the UK – 2 December 2020b. ECDC: Stockholm; 2020a. Available through https://www.ecdc.europa.eu/en/publications-data/overview-current-eu-eea-uk-plans-covid-19-vaccines
  6. Maertens K, Orije MRP, Van Damme P, Leuridan E. Vaccination during pregnancy: current and possible future recommendations. Eur J Pediatr 2020 Feb; 179(2): 235-242. doi:10.1007/s00431-019-03563-w
  7. Comirnaty : EPAR – Product Information (pdf) (last update 29/12/2020) available though the EMA information on Comirnaty – product information section https://www.ema.europa.eu/en/medicines/human/summaries-opinion/comirnaty
  8. COVID-19 Vaccine Moderna: Product Information (pdf) (as approved by the CHMP on 6 January 2021, pending endorsement by the European Commission) available though the EMA information on COVID-19 Vaccine Moderna– product information section https://www.ema.europa.eu/en/medicines/human/summaries-opinion/covid-19-vaccine-moderna
  9. ESHRE. ART and COVID-19 A Statement from ESHRE. Phase 3: Safe ART services during the third phase of the COVID-19 pandemic. (publication date: 14 October 2020) (https://www.eshre.eu/Press-Room/ESHRE-News#guidoct20)
  10. Information for Healthcare Professionals on COVID-19 Vaccine AstraZeneca (pdf) (last updated 29/12/2020). available through https://www.gov.uk/government/publications/regulatory-approval-of-covid-19-vaccine-astrazeneca