Browse By

Vaccinurile împotriva Covid-19 NU afectează fertilitatea, susțin experții internaționali

De aproximativ o lună a început să fie administrat vaccinul împotriva Covid-19. Iar odată ce acesta, au apărut zvonuri, mituri și temeri chiar legate de faptul că vaccinul poate afecta fertilitatea.
Lucy Chappell, cercetător al celebrului Institut Național de Cercetări în Sănătate, departamentul obstetrică din cadrul King’s College din Londra a oferit explicații concrete cu privire la vaccin și infertilitate.

Conform unui studiu realizat pe 55.642 femei britanice, cercetătorul a constatat că aproximativ 20% din femeile cu vârstă reproductivă (18-35 ani) refuză vaccinarea, invocând îngrijorări cu privire la efectele asupra fertilității.

Afirmațiile din mediul online cu privire la efectele asupra infertilității au îngrijorat cercetătorul, care susține că afirmațiile nu au la bază surse oficiale și că nu au fost justificate. Din contră însă, nu există motive pentru care această teamă să se instaureze.

Aceasta descrie afirmațiile ca fiind „false”, întrucât se referă la similitudini dintre unele aspecte ale proteinelor implicate în fertilitate și vaccinurile împotriva Covid-19, însă acestea sunt „foarte speculative și nu sunt în întregime susținute de niciuna din surse”.

Referitor la fertilitate, cercetătorul britanic afirmă că nu există nicio îngrijorare din punct de vedere biologic și nu au fost prezentate dovezi conform cărora femeilor cărora au fost vaccinate le-a fost afectată fertilitate.

Sarcina, noul virus și vaccinurile sunt „o zonă în continuă evoluție”, care necesită cercetări suplimentare, deoarece există o experiență foarte limitată în studiile pe femeile gravide. Mai mult decât atât, informații noi și actualizate provin din utilizarea actuală a vaccinurilor din viața reală.

De asemenea, aceasta speră ca pe viitor companiile de vaccinare să schimbe abordarea și să prezinte punctual toate informațiile de interes grupului de referință.

Orice copil fie el și nenăscut poate beneficia de protecția mamei, iar dacă posibilitatea ca mama să se infecteze cu Covid-19 sunt reduse, atunci automat sunt reduse și complicațiile în cazul bebelușului. Cu atât mai mult, se reduc la minim și probabilitatea separării sau izolării la naștere a mamei de bebeluș.

Specialiști în medicina reproductivă de asemenea încurajează femeile să se documenteze și să adune cât mai multe informații.

Linda Eckert, doctor în obstetrică și ginecologie la UW Medicine și expert în boli infecțioase este de părere ca înainte de a lua o decizie cu privire la vaccinare, femeile însărcinate sau cele care se pregătesc de o sarcină trebuie să analizeze foarte bine situația.

Sarcina este considerată, în sine, o categorie cu risc crescut pentru Covid-19, iar tocmai din acest motiv, vaccinul ar trebui să fie disponibil și nu ar trebui să fie rețineri din partea femeilor însărcinate. Aceasta afirmă că înainte de toate încurajează discuțiile și evaluarea stării de sănătate a pacientei.

Bibliografie

  1. https://www.dailymail.co.uk/sciencetech/article-9150749/Covid-19-vaccines-NOT-affect-fertility-women-not-duped-rumours-myths.html
  2. https://www.newswise.com/coronavirus/pregnant-women-should-consider-taking-the-covid-19-vaccine/?article_id=744700
  3. https://eu.courier-journal.com/story/news/local/2021/01/18/covid-19-kentucky-should-pregnant-women-take-vaccine/6621053002/