Browse By

Vaccinurile anti COVID-19 – siguranță și eficiență pentru femeile însărcinate

 

Pe măsură ce campaniile de vaccinare COVID-19 se desfășoară în toată țara, multe femei însărcinate au adresat întrebări și îngrijorări cu privire la siguranța vaccinului.

Potrivit datelor preliminare cu privire la registrul sarcinii COVID-19 Vaccine Pregnancy Registry, nu pare să existe un risc crescut de naștere prematură, greutate redusă la naștere, avort spontan sau deces neonatal la sugarii născuți de persoanele care s-au vaccinat cu vaccinurile Moderna sau Pfizer.

Riscul de COVID-19 în timpul sarcinii

În timp ce riscurile vaccinării COVID-19 în timpul sarcinii par a fi scăzute, beneficiile sunt mari, a spus dr. Ellie Ragsdale, specialist în medicină maternă și fetală la UH Cleveland Medical Center din Ohio.
„Știm că virusul COVID este extrem de periculos, în special la femeile însărcinate și la femeile postpartum și încă nu am văzut niciun risc de pericol din oricare dintre cele trei vaccinuri acceptate pe piață pentru femeile gravide”, a continuat ea.

„Cred că toți furnizorii de asistență medicală înțeleg ezitarea pe care o au pacienții cu privire la vaccin”, a declarat Ragsdale pentru Healthline.
Oamenii de știință de la Centrul pentru Controlul și Prevenirea Bolilor (CDC) au descoperit un risc crescut de naștere prematură și la femeile însărcinate cu COVID-19. Vaccinarea nu numai că reduce riscul de a contracta virusul, ci reduce și severitatea COVID-19 la persoanele care îl dezvoltă.

Dr. Jennifer Thompson, obstetrician-ginecolog și profesor de medicină materno-fetală la Centrul Medical al Universității Vanderbilt din Nashville, încurajează persoanele gravide să discute cu medicii lor despre riscul COVID-19, precum și despre potențialele beneficii și riscuri ale vaccinării.

Colegiul American de Obstetricieni și Ginecologi (ACOG) a sfătuit medicii să „încurajeze femeile însărcinate și postpartum care doresc să fie vaccinate, să opteze pentru vaccinurile ARNm: Pfizer sau Moderna”.