Browse By

Sfaturi pentru imbunatatirea calitatii spermei

In aproximativ 40% din cuplurile infertile cauza este factorul masculin. In multe cazuri, cauza este necunoscuta si nu exista nici un tratament specific pentru îmbunatatirea numarului de spermatozoizi. Vestea buna este ca aceste cupluri pot concepe de multe ori cu utilizarea tehnologiilor de reproducere umana asistata (de exemplu, injectarea intracitoplasmatica a spermei sau ICSI, aspirarea testiculara a spermei sau TESA). La un procent mic de pacienti, exista dezechilibre hormonale care pot fi tratate. O intrebare des intalnita este “Ce pot face pentru a spori calitatea spermei ?” Iata cateva sfaturi care pot imbunatati numarul de spermatozoizi.

 1. Consultati un specialist in tratarea infertilitatii sau un urolog specializat in infertilitate masculina. Un examen fizic va poate indica uneori o tumoare testiculara. Infertilitatea este un factor de risc pentru cancerul testicular. Riscul de cancer testicular este de 2.8 pana la de 3.6 ori mai mare la barbatii care sufera de infertilitate. (Boala este 99% curabila daca este diagnosticata la timp). Daca a fost identificat de timpuriu, cancerul testicular necesita terapie mai putin toxica decat alte tipuri de cancer.

2. Un varicocel este una dintre cauzele cele mai tratabile si reversibile de infertilitate masculina. Incidenta varicocelului este de 35%-40% in cazul barbatilor infertili. Varicocelul care trebuie tratat este palpabil si pacientii prezinta modificari ale calitatii spermei. Cercetarile au aratat ca dupa tratamentul unui variococel prin interventie chirurgicala sau prin embolizare, 70% dintre pacienti vor vedea imbunatatiri in calitatea materialului seminal si 30-40% vor concepe ulterior.

3. Pierdeti in greutate. Obezitatea la barbatii apti de reproducere s-a triplat in ultimii 30 de ani si coincide cu o crestere a infertilitatii masculine din intreaga lume. A fost demonstrat ca obezitatea reduce nivelurile de testosteron prin activitatea de aromataza sporita si niveluri ridicate de estradiol. Specialistii in tratarea infertilitatii ofera dieta proteica ideala pentru a ajuta la pierderea in greutate.

4. Verificati predispozitia la diabet. Bolile cronice cum ar fi diabetul pot afecta fertilitatea si duce la disfunctie erectila sau ejaculatorie din cauze neurologice si probleme vasculare. Diabetul asociat cu disfunctia erectila este o problema reversibila si se trateaza in 70% -90% dintre barbati care administreaza medicamente orale si injectabile.

5. Anumite medicamente pot afecta productia de sperma. Acestea includ blocante ale canalelor de calciu, spironolactona, medicamente pentru hipertensiune, impreună cu medicamente pentru boala Crohn, metotrexat si chimioterapii, toate joaca un rol in afectarea producerii de sperma.

6. Renuntarea la fumat. Consumul de tutun ar putea duce la dezechilibre hormonale si probleme de producere a spermei.

7. Consumati alcool moderat. Consumul de alcool poate afecta, de asemenea, producerea de sperma.

8. Nu mai folositi steroizi anabolizanti si suplimente cu testosteron. Steroizii anabolizanti sunt adesea folositi de culturisti pentru a castiga masa musculara. Steroizii pot duce la o scadere semnificativa a numarului de spermatozoizi. Utilizarea suplimentelor cu testosteron (de exemplu Androgel, patch-uri de testosteron) poate suprima producerea de sperma. Acestea sunt adesea folosite ca tratament pentru “T scazut”. Actiunea fiziologica a testosteronului este de a suprima (feedback negativ) capacitatea glandelor pituitare de a elibera FSH și LH (hormoni necesari pentru producerea de sperma). Specialistii in tratarea infertilitatii intalnesc uneori pacienti cu citrat de clomifen pentru “nivelul T scazut”. Acest medicament poate imbunatati atat nivelul de testosteron, precum si cantitatea de spermatozoizi.

9. Opriti utilizarea de droguri recreationale. Cocaina a fost legata de numarul scazut de spermatozoizi, defecte de motilitate si morfologie (forma spermei) . Abuzul de opiacee a fost asociat cu nivel scazut al gonadotropinei si testosteronului. Utilizarea de marijuana a fost corelata cu nivelurile de testosteron scazute, pyospermia (celule puroi in materialul seminal) si scaderea concentratiei spermei.

10. Evitați cazile cu hidromasaj, saunele, imbracamintea stramta si dispozitivele electronice asezate pe genunchi. Datele din studiile recente au aratat ca undele electromagnetice de radiofrecventa crescuta emise de telefoanele mobile ar putea stresa materialul seminal si afecta integritatea ADN-ului uman. Temperaturile crescute asupra scrotului pot provoca anomalii ale spermei.

Nimic din toate acestea nu este dificil de inteles si aplicat. In acelasi timp, toate acestea sunt aspecte ce tin de stilul de viata care trebuie modificat deoarece sunt cunoscute a afecta sanatatea reproducerii masculine. Imbunatatirea stilului de viata poate duce la o calitate si cantitate mai buna a spermei!

 

Leave a Reply