Browse By

Prezervarea fertilității la pacienții oncologici | Dr. Anca Berescu

Prezervarea reproducerii la ambele sexe în cazurile oncologice – un capitol pe cât de complex pe atât de necesar când cancerul lovește la vârsta tânără reproductivă. Unul din motivele pentru care suntem în top-ul clinicilor de FIV, este că tratătăm și cele mai complicate cazuri. Iar colega noastră de echipă Doctor Anca Berescu s-a specializat în acest domeniu. E bine să se cunoască că există speranță și în cele mai dificile situații.

Prezervarea fertilității la pacienții oncologici – un subiect din ce în ce mai frecvent în activitatea din clinica noastră.

Tratamentul bolilor maligne ca și al unor afecțiuni precanceroase/beningne pot necesita rezecția chirurgicală a organelor ce aparțin sistemului de reproducere sau administrarea de chimioterapie gonadotoxica sau radioterapie. Aceste tratamente conduc la apariția infertilității. Consilierea adecvată și un plan stabilit pretratament poate ajuta acești pacienți, femei sau bărbați să devină părinți în viitor.

Toți pacienții cu cancer nou diagnosticat, care doresc prezervarea fertilității ar trebui să consulte un specialist în infertilitate. În acest context trebuie să subliniez și importanța consultului și istoricului amănunțit din cadrul evaluării unui cuplu infertil, în clinica noastră fiind depistate două cazuri de acest fel în decursul unei luni în cadrul acestei consultații, respectiv un caz de cancer mamar și un caz cu tumoră testiculară. Abordarea optimă depinde de tipul și stadiul afecțiunii, de tipul de tratament necesar (radioterapie versus chimioterapie / chirurgie), timpul disponibil pentru efectuarea unei proceduri de prezervare a fertilității, dacă pacienta/pacientul are sau nu partener/parteneră, costuri, efecte pe termen lung.


Cea mai bună metodă de prezervare a fertilității feminine este reprezentată de crioprezervarea embrionară, recomandată tuturor femeilor eligibile pentru această procedură. Când această tehnică nu este fezabilă, crioprezervarea ovocitelor reprezintă o opțiune rezonabilă, în timp ce crioprezervarea de ovocite imature și de țesut ovarian rămân proceduri experimentale.
În cazul în care boala de bază nu permite aceste tehnici se pot efectua transpoziția ovariană – ooforopexia, în afara câmpului de iradiere, trahelectomie radicală (cancer de col), donare de ovocite, mamă surogat – în cazul pierderii organelor reproductive. În cazul afectării masculine crioprezervarea spermei trebuie oferită ca metodă de prezervare a fertilității tuturor pacienților de sex masculin aflați în perioada postpubertară, înaintea inițierii tratamentului citotoxic/chirurgical. 

Protocoalele de stimulare în cazul pacientelor cu tumori hormonal dependente ca și în cazul pacientei noastre cu cancer de sân sunt protocoale special adaptate pentru astfel de afecțiuni. La rândul nostru aplicăm cele mai moderne protocoale, utilizate în clinici de renume din străinătate de unde am învățat. Astfel pacienta a urmat un tratament individualizat, valorile hormonale fiind ținute sub control, cu minimum posibil de creștere hormonală și având rezultate putem spune foarte bune cu vitrificarea a 5 blastociști.

Autor: Anca Berescu

Diagnosticul de cancer este un verdict și pentru fertilitate și reproducere?

View Results

Loading ... Loading ...

Leave a Reply