Browse By

Pot ramane insarcinata cu un nivel scazut al AMH ?

E intrebarea pe care o primesc tot mai des atat in timpul consultatiilor, cat si pe e-mail sau facebook. Deseori un nivel scazut al AMH pare a fi sfarsitul lumii si multe paciente cred ca acest lucru face imposibila sarcina. Dar nu este neaparat adevarat!
In cele ce urmeaza voi incerca sa aduc clarificari si lamuriri pentru a facilita intelegerea legaturii dintre rezerva ovariana, AMH si sansele de conceptie atat spontan cat si prin FIV.

test-sarcina-pozitiv

Una dintre cele mai frecvente intrebari a femeilor cu un nivel scazut al AMH (hormon anti Mullerian) are legatura cu sarcina . Aceste femei sunt adesea ingrijorate de faptul ca nu vor ramane insarcinate, chiar daca au o varsta reproductiva favorabila.

Celulele granuloase care inconjoara ovocitele elibereaza AMH. In prezent, este bine stabilit faptul ca nivelurile de AMH reflecta numarul total de ovocite disponibil in ovar. Studiile inițiale au aratat ca nivelurile AMH nu prezinta variatie ciclica si (spre deosebire de nivelurile de hormon foliculo-stimulant (FSH)) pot fi masurate in orice zi in timpul ciclului menstrual. Nivelurile de AMH nu sunt afectate de pilulele anticonceptionale, de hormonii eliberatori de gonadotropina sau de sarcina. Ulterior s-a observat ca unele particularitati pot totusi influienta valoarea AMH . Foliculii mari nu elibereaza AMH si nivelul de AMH va scadea in etapele ulterioare ale ciclurilor stimulate. Femeile obeze au un nivel mai scazut AMH. Pacientele cu deficit de vitamina D pot avea si ele un nivel scazut al AMH.

amh-testare

Masurarea AMH a devenit foarte repede parte a investigatiei de baza in ceea ce priveste infertilitatea. Un nivel scazut al AMH este in concordanta cu un diagnostic de rezerva ovariana redusa. Nivelurile de AMH au fost corelate cu numarul de ovocite recoltate in timpul FIV si, de asemenea, cu sansele de sarcina prin FIV. Astfel avem parte de un test de sange care evalueaza rezerva ovariana si care poate fi realizat in orice moment al ciclului menstrual fara costuri ridicate!

O data cu acumularea de experienta clinica in utilizarea nivelurilor de AMH, unele lucruri au devenit clare atat in studiile prezentate in revistele de specialitate cat si in practica mea de zi cu zi. Nivelurile de AMH par sa varieze atunci cand sunt repetate testele la acelasi pacient. Chiar au fost semnalate variatii mari ale nivelurilor de AMH, cu niveluri diferite intr-o perioadă scurta de timp de la 0,5 ng / ml la 2,0 ng / ml !!! Una din cauze ar putea fi timpul lung care trece intre recoltarea probei de sange si prelucrarea acesteia. Alta problema pare a fi legata de noul test AMH Gen II. Sa speram ca, producatorii investigheaza problema si ca vor scoate pe piata un test mai sigur cat de curand.

Avand in vedere cele discutate, ce s-ar putea face in cazul pacientelor cu niveluri scazute de AMH care continua sa aiba probleme in a ramane insarcinate?

1. Este rationala obtinerea unui al doilea nivel de AMH (confirmat). Asta recomand in cazul unui rezultat discordant cu varsta, ecografia, etc.
2. Nu ma bazez doar pe nivelurile de AMH pentru evaluarea rezervei ovariene. Acest lucru se poate schimba odata ce problemele cu testul actual pentru AMH sunt rezolvate. Cel mai des corelez AMH-ul cu numarul de foliculi antrali (AFC) si valoarea FSH-ului bazal. Alti factori care sunt luati in considerare includ varsta, BMI, consumul de tutun, chirurgiile ovariene anterioare și raspunsul ovarian la stimularile anterioare.

ceas-biologic-fertilitate

Varsta pacientului este un factor crucial care afecteaza prognosticul

Pacientele tinere (< 30 ani), cu un nivel scazut de AMH ar putea avea o sansa destul de mare de a ramane insarcinate in mod natural. Prin urmare, nu ar fi o idee buna verificarea feritilitatii prin nivel AMH in cazul unei femei tinere, sanatoase, care poate nici nu înceaca sa ramana gravida. Singurul argument pentru testarea AMH la femeile tinere ar fi sa-i atraga atentia asupra sanselor de conceptie pe viitor.

In aceiasi logica in Olanda exista un program de screening national la femeile care implinesc 25 de ani, pentru a detecta acele femei care pot intra la menopauza timpurie.

La pacientele cu varsta peste 35 ani situatia se complica oarecum. Varsta este o variabila independenta care trebuie luata in considerare. O femeie de 39-40 de ani, cu un nivel de 3,0 AMH ng / ml nu are aceleasi sanse de a ramane insarcinata, ca o femeie de 25 de ani cu același nivel AMH. In acelasi timp, un nivel scazut AMH in aceasta grupa de varsta este asociat in general cu un prognostic slab.

greutate-si-fertilitateDaca sunteti supraponderala si cu un nivel scazut de AMH, este recomandat sa pierdeti in greutate. Este posibil ca nivelul de AMH sa se imbunatateasca. Pacientele supraponderale au sanse mai mici de sarcina prin FIV.
Deficienta de vitamina D este asociata cu un nivel scazut de AMH. Acest lucru este usor de diagnosticat cu un test de sange si poate fi corectata cu suplimente cu vitamina D.

Este FIV necesara pentru tratamentul unui nivel scazut al AMH?

FIV este optiunea cu cea mai mare sansa de sarcina pe ciclu, in comparatie cu clomifen citrat / inseminare intrauterina (IUI) . Cu toate acestea, in special la pacientele mai tinere, este rezonabil sa se inceapa cu 3-4 cicluri de IUI inainte de a lua in calcul FIV pentru aceasta. La femeile peste 35 de ani, este justificat poate FIV-ul ca si prima optiune.

Care sunt sansele sarcinii prin FIV la pacientele cu un nivel scazut al AMH?

Destul de mari. Specialistii au demonstrat sanse de sarcina rezonabile la pacientele cu FIV cu un nivel AMH scazut.
Se va folosi, in general, un protocol de stimulare cu doze mai mare pentru a compensa rezerva scazuta ovariana. Administrarea DHEA si Estradiol valerat (Climen, Cicloprogynova), de asemenea pot fi luate in considerare. Am observat o anumita imbunatatire a raspunuslui ovarian dupa o astfel de pregatire, mai ales comparativ cu cazurile cu cicluri anterioare in care nu am utilizat astfel de preparate. O alta abordare este folosirea unei combinatii de clomifen citrat și gonadotrofine pentru a stimula aceste paciente, dar cu inghetarea embrionilor obtinuti si transferul intr-un ciclu fara stimulare.

Daca totusi rezerva ovariana este diminuata sever, la un moment dat, vor trebui luate in considerare si alte optiuni cum ar fi ovule de la donator sau adoptia.


consult-fertilitate-iasi-doctor-bors

Ai intrebari sau vrei o parere avizata legata de acest subiect?

Lasa-mi un mesaj pe Facebook sau pe e-mail la doctor.adrianbors@gmail.com .