Browse By

Polipii endometriali și Fertilizarea in vitro

În timpul examinărilor ecografice efectuate pentru diagnosticarea unui cuplu infertil sau în cadrul pregătirii pentru una din proceduri, inseminare sau fertilizare in vitro, observăm și prezența unor polipi endometriali. Fiindcă aceste situații sunt destul de frecvente, voi încerca să detaliez și să explic ce înseamnă polipul endometrial și care sunt implicațiile sale în conduita terapeutică a unui cuplu infertil.

polipi-endometriali

Polipii endometriali sunt formațiuni benigne care apar la nivelul endometrului. Ei sunt mai ales apanajul femeilor aflate la vârstă reproductivă. Ca număr, pot apărea unul sau mai mulți polipi. Mărimea lor variază de la câțiva milimetri – asemeni unui bob de mazăre – până la câțiva centimetri. De obicei se implanteaza pe peretele uterin și pot fi sesili cu origine direct din mucoasă sau pedunculați.
Aceștia de obicei rămân cuprinși în uter, însă întâlnim și cazuri în care „alunecă” prin colul uterin, în vagin.

Majoritatea polipilor nu prezintă simptome. Dereglarile menstruale sunt un simptom comun: menstruații neregulate, menstruații abundente sau metroragii (sângerări intermenstruale). În timp, nedescoperiți și netratați, pot provoca infertilitate.

Conform studiilor, polipii sunt prezenți la aproximativ 25% dintre femeile simptomatice. Iar la 2-3% dintre femeile infertile, polipii sunt principala cauză a infertilității.

polipi-endometriali-2

Rolul estrogenului este dovedit ca factor principal în apariția polipilor!

Polipii produc infertilitate prin următoarele mecanisme:

  • Interferența mecanică cu transportul spermei
  • Acționează ca o leziune, ocupând spațiu și interferând cu implantarea embrionilor
  • Induc modificări inflamatorii locale la nivelul mucoasei uterine
  • Sunt responsabili de producerea glicodelinei, o glicoproteină care s-a dovedit că inhibă activitatea naturală a celulelor „natural killer” și influențează implantarea.

Pentru diagnosticarea polipilor endometriali utilizăm:

  • Ecografia endovaginală
  • HycoSy – histerosonografie (introducerea unei substanțe speciale și urmărit pasajul apoi ecografic)
  • Histeroscopie

Histeroscopia este nu doar o metodă de diagnostic, dar și principala metodă de tratament. Polipul poate fi îndepărtat folosind o foarfecă fină!

Un studiu recent realizat a analizat intervalul de timp cuprins între îndepărtarea histeroscopică a unui polip și începerea ciclului FIV. Studiul a fost realizat pe un grup format din 487 pacienți, împărțiți în 3 grupuri, astfel:

  • Grupul 1: un număr de 241 persoane, reprezentând 49.5% dintre respondenți, grup format din pacienți care au fost supuși FIV imediat după următoarea perioadă menstruală;
  • Grupul 2: un număr de 172 persoane, 35.3% din total, femei aflate la o diferență de 2-cicluri menstruale;
  • Grupul 3: 74 femei, 15.2%, aflate la mai mult de 3 cicluri menstruale distanță.

Rezultatele generale ale sarcinii au fost similare pentru toate cele 3 grupuri. S-a concluzionat în urma studiului că nu există niciun avantaj în amânarea începerii ciclului FIV după îndepărtarea polipilor.

polipi-endometriali-3

În centrul nostru optăm pentru aceeași abordare, fertilizarea in vitro cât mai rapid posibil după histeroscopie. Un motiv practic este evitarea apariției din nou a unor polipi în pauza dintre histeroscopie și FIV.

De asemenea, toți polipii extrași sunt trimiși și la un examen histopatologic care să excludă alte eventuale patologii.