Browse By

O nouă abordare crește șansele de sarcină mai mult de 50%!

O nouă abordare în tratamentul infertilității prin procedura de fertilizare in vitro promite rezultate de peste 50% de obținere a sarcinii! Experții au confirmat că embriotransferul cu embrioni înghețați pe ciclu natural, după o perioadă de cel puțin o lună de la puncția ovocitară, este mai eficient decât metoda clasică utilizată până acum. Această pauză în timpul procedurii de fertilizare in vitro asigură o creștere mai mare a șanselor de sarcină. Organismul femeii are timp să revină la normalitate după tratamentul hormonal pentru producere artificială a mai multor ovocite. Tratamentul de stimulare induce situații nefavorabile implantarii în luna respectivă.

O clinică ce aparține Serviciului Național de Sănătate din Marea Britanie urmează să includă noua procedură în tratamentul standard de fertilizare. Decizia se bazează pe rezultatele unui studiu de cercetare, care a publicat rate de reușită de mai mult de 50%.

 Embriologul care a condus cercetarea, Stephen Harbottle de la Cambrigde IVF, afirmă că aceste rezultate reprezintă cel mai captivant progres în cei 25 de ani ai săi de activitate. „Cea mai mare anxietate legată de tratamentul de fertilitate este probabilitatea ca acesta să eșueze”, recunoaște Stephen. În mod normal, femeile care urmează o fertilizare in vitro primesc hormoni foliculostimulanți pentru a produce cât mai multe ovocite deodată. Acestea din urmă sunt recoltate, puse în contact cu spermatozoizi pentru a forma embrioni, care în final sunt introduși în uter. Embrionii de calitate rămași sunt congelați pentru a fi utilizați în viitor și a da naștere altor bebeluși. Realizând mai multe astfel de proceduri, doctorii clinicii au observat faptul că embrionii congelați au avut mai mari șanse de a se finaliza cu o sarcină, comparativ cu cei transferați fresh. Aceștia au decis să cerceteze mai detaliat procesul denumit FET sau frozen embyo transfer, folosit deja în Statele Unite ale Americii sau Țările Scandinave.

calitatea-embrionilor-in-endometrioza

În 2017 s-a realizat un studiu introductiv timp de 18 luni pentru a observa felul în care embrionii congelați afectează șansele de fertilitate. În cadrul studiul au participat 147 de femei, cu vârsta cuprinsă între 24 și 45 ani. Cercetătorii sunt de părerea că succesul se datorează în mare măsură recuperării organismului femeii de la tratamentul hormonal, ce poate crea un mediu ostil pentru embrion.

Un astfel de caz este cel al lui Karrie Suarez, o femeie de 34 ani, care a încercat în nenumerate rânduri să rămână însărcinată fără succes. Diagnosticul ei: endometrioza, ce ia lăsat cicatrici pe trompele uterine, impiedicând astfel eliberarea ovocitelor. După 3 fertilizari in vitro nereușite cu embrioni fresh, Karrie a optat pentru FET (frozen embryo transfer). După tratamentul de stimulare ovariană a așteptat două luni până să se realizeze embriotransferul. Acum, datorită acestei proceduri Karrie are un baiețel, Emilio, născut normal și sănătos.

Specialiștii noștri au intuit și ei avantajele acestui protocol. Rezultatele noastre sunt în concordanță cu cele prezentate de colegii din Marea Britanie. Suntem printre primele clinici atât din România cât și din Europa care apelează la această abordare în practica curentă de tratare a infertilității de cuplu!

Mai multe informatii puteti citi aici: “FIV segmentat – o abordare modernă de succes”

Majoritatea clinicilor efectuează embriotransferul la doar câteva săptămâni după recoltarea ovocitelor. Șansele de a se obține o sarcină în acest caz sunt de circa 41% comparativ cu embriotransferul pe ciclu natural, unde s-au obținut rezultate de chiar 62%! Această îmbunătățire a rezultatelor este o veste foarte bună pentru cuplurile care urmează să apeleze la fertilizarea in vitro pentru a aduce pe lume bebeluși. Efectul psihologic este important în această situație, încrederea în reușită dovedită și prin ultimele statistici poate fi benefică pentru cuplu, încă dinaintea începerii tratamentului. Optimismul și încrederea în tratament sunt esențiale pentru reducerea stresului ce se poate acumula pe parcurs și poate avea un impact favorabil asupra rezultatului procedurii.

Leave a Reply