Browse By

Minuni pe timp de pandemie

Când în fața mea se prezintă un cuplu la care soțul este cu azoospermie (lipsa completă a spermatozoizilor), iar soția are o rezervă ovariană scazută, atunci știu cu siguranță că pe întreaga echipa ne așteaptă o mare provocare în lupta cu infertilitatea.

Pentru soț, după un consult interdisciplinar care a inclus o evaluare a unui urolog, endocrinolog și genetician, s-a optat pentru încercarea extragerii de spermatozoizi direct din testicol, prin biopsie testiculară. Înainte de intervenție, a beneficiat de o schemă de tratament pentru optimizarea rezultatului biopsiei. Dr. Iurie Tomac a reușit sa extragă prin puncție testiculară combinată cu biopsie testiculară spermatozoizi care au fost criogenați de către embriologii clinicii.

Soția a urmat apoi un tratament de pregătire, care a inclus o histeroscopie, vitaminizare și estrogenizare, înainte de a începe protocolul de stimulare ovariană destinat pacientelor cu rezervă ovariană mică.

Cei 2 embrioni obținuti însă nu s-au dezvoltat până la stadiul de blastocist (embrion ziua 5). Totuși am încurajat cuplul să încerce din nou, având în vedere că aveam încredere că putem extrage măcar un ovocit euploidic (normal genetic).

La al doilea protocol de stimulare am avut 3 embrioni la debut, dintre care unul prin grija embriologilor (Maria Butnaru și Andreea Luca) a ajuns până la blastocist, ulterior prin ghidaj ecografic fiind transferat în uter de către dna Dr. Anca Ștefan.

Având în vedere pandemia, am aplicat protocolul de testare PCR la începutul stimulării și înainte de puncția ovariană, care a relevat rezultat negativ pentru ambii parteneri.

Chiar înainte de a face testul de sarcină bhcg din sânge, cuplul a fost nevoit să intre în izolare, după un contact direct cu o persoană pozitiv Covid-19. De nevoie s-a efectuat testul obișnuit de urină, care i-a bucurat pe cei doi cu un rezultat pozitiv.

Toată perioada de izolare a trecut greu, cu emoții legate de simptomele Covid, dar și pentru evoluția sarcinii. Din fericire, simptomele au fost ușoare spre medii, fără nicio complicație, pacienta urmând și tratamentul pentru menținerea sarcinii.

Dupa ce testul PCR a iesit in sfarsit negativ, au putut să faca și prima ecografie în care și-au văzut minunea cu ochii și au auzit și primele bătăi ale inimioarei.

 

E o poveste frumoasă, care ne demonstrează a câta oara, că indiferent de problemele care apar, viața merge înainte și minunile se pot întâmpla dacă lupți cu încredere și speranță!