Browse By

FIV-ul nu crește riscul complicațiilor natale, conform unui studiu.

Copiii concepuți prin FIV sunt mai susceptibili de a se naște prematur cu o greutate mică la naștere, motivul însă nu reprezintă metodele de reproducere umană asistată aplicate, spun cercetătorii.

Concluziile acestora, în urma mai multor cercetări efectuate, combat convingerea larg răspândită precum că tratamentele de fertilitate (cum ar fi FIV), congelarea embrionilor, tratamentele hormonale ș.a. cauzează nașterea prematură a bebelușilor.

Conducătoarea studiului, Alice Goisis, din cadrul Universității de Economie și Științe Politice din Londra este convinsă că rezultatele cercetării vor reasigura potențialii părinți, precum și profesioniștii din domeniul medical că tehnicile de reproducere asistată în sine au o probabilitate nesemnificativă să crească riscurile ce pot apărea în timpul unei sarcini. În sprijinul acestei afirmații sunt cei peste 5 milioane de copii concepuți prin FIV sau cu ajutorul altor tratamente de infertilitate.

Cercetătorii au comparat informații și indicatori între frații care au fost concepuți în mod natural și cei concepuți prin tehnologii de reproducere asistată (RUAM). Pe parcursul studiului au fost analizate datele a 65.600 de copii născuți în Finlanda între anii 1995 și 2000.

Deși inițial constatările specialiștilor au arătat într-adevăr un risc mai mare de naștere prematură și greutate mică pentru copii concepuți RUAM comparativ cu frații concepuți natural, după o analiză mai detaliată, s-a constatat că acest risc a fost cauzat de fapt de alți factori externi și nu de procedura utilizată în sine. Factorii responsabili indentificați au fost: starea de sănătate a părinților, stresul asociat cu problemele de fertilitate, sau cauze genetice. Un alt factor important este ordinea nașterii – 60% dintre copiii născuți prin RUAM sunt primii-născuți în familie, o altă cauză a potențialelor probleme în timpul sarcinii.

Ca grup, feții concepuți prin metode de reproducere umană asistată sunt, în termeni absoluți, predispuși complicațiilor în timpul nașterii. Însă rezultatele studiului ne indică faptul că acest risc este atribuit factorilor externi mai mult decât tratamentului ales”, asigură Goisis și colegii săi într-un comunicat de presă. Tocmai de aceea, înțelegerea riscurilor asociate tratamentului RUAM este foarte importantă.

Studiul a fost publicat pe 14 ianuarie în revista de specialitate “The Lancet”.