Browse By

ESHRE 2013

eshre20133
eshre2013-5
eshre2013-4
eshre2013-2
eshre2013-1

In perioada 6-10 iulie am participat la congresul anual al medicilor implicati in reproducerea umana asistata din toata Europa – ESHRE.
Au fost organizate 12 cursuri precongres pe subiecte de embriologie, andrologie, patologia sarcinii de prim trimestru, endometrioza, consiliere psihologica, genetica reproducerii, endocrinologia reproducerii, chirurgia laparoscica si endocrinologica, etica si legislatia in medicina reproductiva, controlul calitatii in laboratoarele specializate in fertilizarea in vitro, modul de redactare a articolelor si de analiza statistica in medicina reproductiva.

Unul din cursurile precongres a fost organizat de Asociatia Americana de Medicina reproductiva (ASRM) iar altul de Societatea de Medicina Reproductiva din Orientul Mijlociu.

La sedinta inaugurala a fost prezentat un omagiu de catre Victor Gomel (Canada), in memoria celui care este considerat ” tatal fertilizarii in vitro”. Titlul prezentarii a fost “Prof. Robert Edwards: the man and his vision”.

La deschiderea festiva a fost prezentat si cel mai inovativ articol publicat in revista Human Reproduction de la ultimul congres ESHRE intitulat – Morfologia trofectodermului: un parametru important pentru predictia nasterii dupa transferul unui singur blastocist, care a fost prezentat de Aisling Ahlstrom (Gothenburg – Suedia).

Temele cele mai discutate in cadrul grupului de interes in embriologie au fost cele legate de conservarea fertilitatii si imbunatatirea rezultatelor procedurilor de fertilizare, prin imbunatatirea metodelor de selectie ale embrionilor.

Din domeniul conservarii, au fost abordate teme precum eficienta si siguranta metodelor actuale de inghetare ale celulelor reproductive si ale embrionilor, precum si perspectivele de viitor in reluarea functiilor reproductive cu tesut reproductiv crio-stocat. In afara de prezentarile din cadrul conferintei propriu-zise, acestui domeniu i-a fost dedicata si o zi intreaga de curs pre-congres.

In ceea ce priveste selectia embrionilor cu potentialul cel mai crescut de implantare, noutatea a fost reprezentata de primele rezultate practice, care au venit sa demonstreze eficienta tehnologiilor avansate de monitorizare time-laps ale embrionilor. Importanta majora a acestor tehnici ar fi cresterea raportului de proceduri reusite de fertilizare, cu evitarea, in acelasi timp, ale perioadelor prelungite de cultura embrionara, pana la stadiul de blastocist. In editiile anterioare ale conferintelor ESHRE, aparatele de monitorizare time-laps erau prezentate doar la stadiul de prototip.

A fost lansat Atlasul de Embriologie care sintetizeaza cele mai recente si importante informatii medicale din acest domeniu.

Compartimentul de Chirurgie Reproductiva a lansat cu aceasta ocazie programul de Certificare Europeana a ginecologilor care practica laparoscopia (ECRES – ESHRE Certification for Reproductive Endoscopic Surgeons) . Acest program de certificare europeana este facut dupa modelul de certificare europeana a embriologilor care a fost lansat in 2008 si care a certicat peste 800 de embriologi inclusiv din Romania.

A fost acceptat la nivelul Comunitatii Europene un amendament propus de ESHRE, privind screeningul serologic al pacientilor care beneficiaza de transplant de celule si tesuturi.

A fost recunoscuta ca o mare realizare organizarea a doua conferinte de consens dintre ASRM ( Asociatia Americana de Medicina Reproductiva) si ESHRE (Asociatia Europeana de Medicina Reproductiva si Embriologie).

Au fost primite de catre Comitetul Stiintific al Congresului 1589 abstracte din care au fost respinse 223 de la prezentarile orale si 600 de la sesiunea de postere, deoarece au fost utilizate criteriile de acceptare ale articolelor din revista Human Reproduction.

Rata de acceptare pentru prezentarile orale a fost de 14%. Dintre subiectele abordate embriologia a fost discutata in 351 de lucrari, urmata de endocrinologia reproductiva, andrologie, infertilitatea feminina si problematica endometrului. Cele mai multe lucrari acceptate au fost din Europa – 969, (Anglia fiind pe primul loc cu 157 lucrari acceptate, Spania – 152, Italia – 107, Turcia – 89), Asia – 372 ( Japonia – 87 lucrari prezentate) si America- 180.

Curtea Europeana a Drepturilor Omului a confirmat legalitatea diagnosticului genetic preimplantational (PGD) acesta fiind unul din numeroasele subiecte de bioetica discutate la Londra.

Adunarea Generala a ales noul Comitet Executiv, condus de noul Presedinte embriologul suedez Kersti Lundin. 5 noi reprezentanti din Belgia, Estonia, Grecia, Muntenegru si Germania au completat forul de conducere al ESHRE. Doua personalitati: din Suedia, prof. Outi Hovatta si prof. Alla Templeton din Aberdeen din Marea Britanie au primit titlul de Membri de Onoare ai Societatii pentru realizarile stiintifice deosebite si activitatea depusa in cadrul ESHRE.

Congresul ESHRE in 2014 va avea loc in Munchen si in 2015 in Lisabona in perioada 14-17 iunie.

Calitatea lucrarilor, multitudinea de participanti, organizarea excelenta, punctualitatea englezeasca, aplicatii despre congres pe telefoanele mobile, gratuitatea transportului, frumusetea si diversitatea Londrei in care nu am intalnit nici un strop de ploaie, asteptarea nasterii mostenitorului coroanei regale, concertul aniversar 50 de activitate al legendarei formatii Rollings Stone din Hyde Park au facut ca acest congres sa reprezinte un eveniment deosebit.

 

Leave a Reply