Browse By

Cand Fertilizarea in Vitro si increderea in reusita produc minuni

varsta-si-fertilitatea

Cand pacientele ma intreaba daca au sanse sa ramana insarcinate cu AMH mic si cu rezerva scazuta, incerc sa le explic ca nu acest aspect este cel mai relevant, ci in primul rand varsta.

Asadar, factorul varsta este determinant in prognosticul fertilitatii.

Asta inseamna faptul ca daca o femeie are AMH mic, dar cu varsta potrivita (pana in 37 ani), sansele de conceptie raman bune.

Totusi un AMH mic este un semnal major de alarma si pentru femeile de 25-35 ani.

Recomandarea ar fi ca aceste femei sa obtina o sarcina cat mai curand. Metodele indicate sunt inseminarea intrauterina de sperma cu sau faca stimulare ovariana sau mai ales Fertilizarea in Vitro cu abordare specifica unui astfel de caz.

De asemenea pentru incurajare le aduc ca exemplu numeroasele reusite obtinute cu paciente cu AMH<0,5, dar care au avut o varsta favorabila.


Recent m-am bucurat de o reusita deosebita, realizata la o femeie de 35 de ani cu AMH=0,2.

Am efectuat pregatirile specifice inainte de stimularea ovariana pentru o astfel de situatie cu rezerva ovariana scazuta drastic (histeroscopie, DHEA, estrogenizare, vitaminizare, etc). In luna in care am decis sa facem stimularea (ca de altfel si in cele precedente), ecografic pe ovare am identificat doar 2 foliculi !!!.

Dupa o stimulare “eroica” , am reusit sa ajung cu acei 2 foliculi inainte de recoltarea ovocitara la o dimensiune de 16-18 mm. Prin punctia foliculara efectuata cu mare grija am “scos” 2 ovocite mature, pe care le-am predat cu incredere Mariei in laboratorul de FIV. Dupa ICSI si inca 2 zile de “ingrijire” , Maria m-a anuntat ca avem 2 embrioni frumosi de 4 celule fiecare. Dupa transferul test efectuat in luna precedenta, stiind deja foarte bine conformatia colului si a uterului, am realizat foarte usor embriotransferul.

Peste 14 zile am primit vestea excelenta ca testul este pozitiv, oricum am ramas in expectativa pana la ecografia care urma sa confirme viabilitatea sarcinii si… ce surpriza !!! am vazut 2 inimioare care palpaiau – sarcina gemelara !!! Perioada sarcinii a decurs fara nici o problema, iar la 36 de saptamani la inceputul lui august s-au nascut 2 ingerasi, 1 baietel de 2000 grame si o fetita de 1900 grame perfect sanatosi amandoi.

Unul din aspectele care a ajutat-o foarte mult pe aceasta proaspata mamica a fost si spiritul sau pozitiv, pe care nu si l-a pierdut nici la aflarea vestii ca este in premenopauza si nici la faptul ca trebuie sa faca de urgenta Fertilizare in vitro cu sanse destul incerte.

Astfel am ajuns numai de la 2 foliculi mici la 2 bebelusi minunanti !

 


consult-fertilitate-iasi-doctor-bors

Ai intrebari sau vrei o parere avizata legata de acest subiect?

Lasa-mi un mesaj pe Facebook sau pe e-mail la doctor.adrianbors@gmail.com .

Leave a Reply