Browse By

Afecteaza Endometrioza calitatea ovocitelor si a embrionilor?

calitatea-embrionilor-in-endometrioza

Pacientele care sufera de endometrioza ma intreaba daca si cum afecteaza endometrioza calitatea ovocitelor si a embrionilor.

Am reusit sa parcurg mai multe articole si studii care dezbat acest subiect.

Ce inseamna endometrioza?

dureri-endometriozaEste o boala caracterizata prin prezenta celulelor endometriale (in mod normal localizate in uter), in afara cavitatii uterine. Originea ei inca nu este pe deplin dovedita, dar se considera ca urmatorii factori pot duce la dezvoltarea bolii:

  • menstruatia retrograda
  • imunitatea alterata
  • cauze genetice

Pacientele cu endometrioza pot fi asimptomatice sau cu dureri pelvine si infertilitate.

Este bine cunoscut faptul, ca fertilitatea este afectata prin modificarile anatomice produse de sindromul aderential si blocurile endometriozice. De asemenea sunt implicati si factorii secretanti din cadrul sindromului de endometrioza asa cum ar fi : prostaglandinele, cytokinele si factorii de crestere.

Una din teoriile dezbatuta in ultimii ani este afectarea calitatii ovocitelor la femeile care au endometrioza si fac FIV. Studiile s-au axat pe impactul endometriozei pe calitatea ovocitara si embrionara si pe dezvoltarea blastocistilor la astfel de paciente.

Matalliotakis in 2007 si Lin in 2010 au constatat raspuns ovarian slab, Gupta in 2006 a demonstrat rate de fertilizare scazuta, Giudice in 2004 a sugerat scaderea receptivitatii endometriale, iar Harb in 2013 rate scazute de implantare la femeile cu endometrioza in protocoalele de stimulare ovariana.

Un studiu interesant din 2010 al echipei lui Gianaroli a observat o incidenta crescuta a ratei de aneuploidii la pacientele cu endometrioza !!!

Donaghai in 2007 a remarcat scaderea expresiei markerilor implicati in implantare.

Cel mai recent studiu din 2015 al Borges jr, cerceteaza si mai profund implicatii endometriozei asupra ovocitului si ajung la concluzia ca exista o crestere semnificativa a defectelor ovocitare extra-citoplasmatice .

Acest studiu vine in completarea unei meta-analize a lui Setti din 2011 care constata ca probabilitatea ca un ovocit cu defecte extracitoplasmatice sa fie fertilizat este extrem de mica.

Este cunoscut faptul ca implantarea depinde de 3 factori decisivi:

  • dezvoltarea embrionara corespunzatoare
  • receptivitatea endometriala corespunzatoare
  • un “dialog” adecvat intre primii doi factori

Din nefericire, in endometrioza conform tuturor acestor studii toti acesti factori decisivi sunt afectati intr-o masura mai mare sau mai mica.

Astfel, avem un numar mai mic de ovocite recoltate, cu calitate mai scazuta ovocitara si embrionara si cu scaderea receptivitatii endometriale pentru implantare.

fertilizare-in-vitro-icsiTotusi, opinia unanima a specialistilor din domeniu este ca Fertilizarea in vitro reprezinta o alternativa de urmat pentru cazurile cu endometrioza asociata cu infertilitatea. Aceste pareri au fost sintetizate de Opoien si Dong in 2014.

In perioada 2009-2015 am tratat prin proceduri de reproducere umana asistata peste 100 de paciente cu endometrioza de la forme mai usoare, pana la cele mai severe situatii. Observatiile mele retrospective se suprapun peste cele remarcate de colegii din strainatate.

Cele mai bune rezultate sau obtinut prin individualizarea fiecarui caz in parte, cu particularizarea tratamentului.

Fertilizarea in vitro prin ICSI, cu pregatirea corespunzatoare pre-FIV, inclusiv unde s-a impus cura chirurgicala a endometrioamelor , a avut la cele mai bune rezultate, finalizate in multe cazuri cu copilasi sanatosi nascuti la termen.

Leave a Reply