Browse By

6 sfaturi utile in completarea dosarului pentru Subprogramul FIV/ET

Demararea Subprogramului National FIV/ET in 2018 a fost o initiativa mult asteptata de cuplurile infertile care nu aveau posibilitati financiare de a realiza procedura de fertilizare in vitro. In schimb, la nivel national vor fi doar 300 de cupluri care vor putea fi acceptate, in conditiile bugetarii actuale a subprogramului. Aprobarea se face in ordinea depunerii dosarelor functie de criteriile stabilite de Minister si doar daca dosarele sunt complete.

In Centrul de Fertilitate OminiClinic am inceput deja sa primim dosare o data cu includerea clinicii in lista institutiilor avizate de Ministerul Sanatatii pentru desfasurarea subprogramului national FIV/ET. Daca unele cupluri au inteles si respectat intocmai indicatiile Ministerului pentru realizarea dosarelor, alte cupluri au avut nevoie de lamuriri suplimentare pentru a le completa.

Dintre clarificarile utile, as vrea sa prezint cateva din cele mai importante pentru a eficientiza timpul necesar de finalizare a dosarului, mai ales pentru ca se aproba in ordine cronologica dosarele depuse, intr-un numar limitat, cum precizam mai sus.


1. Primul pas ar trebui sa fie verificarea eligibilitatii in subprogram, pentru ca NU se incadreaza :

– femeile cu varsta sub 24 sau peste 40 de ani

– femeile cu AMH (rezerva ovariana) sub valoarea de 1,1 ng/ml

– cei care au mai beneficiat de o procedura de fertilizare finantata de stat

– cei neasigurati la casa de sanatate

Pentru aceste cazuri, finantarea partiala a unei fertilizari nu se poate realiza din fondurile statului, eventual doar prin programele private ale clinicii. In plus, pentru eligibilitate este indicata consultatia cu un medic specialist in infertilitate pentru a verifica conformitatea cu restul criteriilor principale si indicatiilor in cazul cuplurilor autologe prezentate de Minister.

 

 


2. Foarte importanta este realizarea setului de investigatii si analize necesare pentru femei si barbati si verificarea ca acestea sa se incadreze in timpul precizat.

Unele sunt obligatorii de facut in ultimele 3 luni, altele in ultimele 6 luni sau 12 luni, doar RH si grupa sanguina nu au limita de timp.

De ex., pentru femei, rezultatele examinarilor microbiologice (culturile secretie col uterin) nu trebuie sa fie mai vechi de 3 luni. Includerea in dosar a analizelor care nu se incadreaza in termenele date va intarzia procesul de aprobare pentru ca vor trebui refacute.

In mod similar, spermograma pentru barbat trebuie sa fie facuta in ultimele 6 luni, cu obligativitatea de a fi facuta in unitatea sanitara la care se depune dosarul. Pentru cuplurile care au spermograme mai vechi, analiza trebuie refacuta insa este foarte util sa fie anexate si cele vechi la dosar pentru istoricul medical. In clinica noastra spermograma poate fi facuta cu programare si rezultatele sunt eliberate in aceeasi zi.

Pentru femei, pe langa analizele de sange si secretii, Ministerul solicita si o histeroscopie sau sonohisterografie si ecografie transvaginala, iar la barbati sunt necesare analizele de sange plus spermograma si spermocultura.

In concluzie, cuplurile trebuie sa verifice in analizele pe care le au deja facute care sunt valabile ca termen pentru dosar, cele care depasesc termenul sa le anexeze pentru istoric medical si sa le repete pe acestea sau sa le faca pe cele pe care nu le au. In colaborare cu laboratorul Synlab din cadrul clinicii, analizele pentru subprogram, cu preturi mai mici, vor fi lucrate in regim de urgenta. Atentie : analiza AMH dureaza intre 9-14 zile lucratoare, deci trebuie luata in calcul ca fiind printre primele investigatii realizate!


3. O data cu introducerea cardurilor nationale de sanatate, adeverinta de asigurat se poate lua de la medicul de familie sau de la angajator, conform prevederilor legale si este necesara pentru ambii membrii ai cuplului.
4. Medicul de familie trebuie sa elibereze pentru femei o adeverinta medicala in care sa consemneze inaltimea, greutatea si indexul de masa corporala.

Daca sunt unele analize pe care le-ati facut si le-ati lasat medicului de familie, in cursul vizitei solicitati copii pentru a le atasa la dosar pentru istoric medical.

5. Dosarele trebuie depuse personal la receptia clinicii.

Daca veniti pentru analize de sange, spermograma sau alte investigatii, planificati totodata si un consult cu unul din doctorii implicati in subprogram pentru a obtine documentul medical cu indicatia de fertilizare necesara dosarului si pentru a limita numarul de drumuri, mai ales daca sunteti din alta localitate.

6. Descarcati cererea de includere si declaratia pe proprie raspundere de pe site-ul clinicii pentru a le pune la dosar sau cereti-le la receptie cand veniti sa depuneti dosarul pentru a le adauga.

Nu uitati sa completati si opisul dosarului, lista cu cele 7 puncte pe care trebuie sa le contina, este cel mai simplu mod de a verifica daca aveti tot ce trebuie.

 


consult-fertilitate-iasi-doctor-bors

Ai intrebari sau vrei o parere avizata legata de acest subiect?

Lasa-mi un mesaj pe Facebook sau pe e-mail la doctor.adrianbors@gmail.com .

 


 

Înscrie-te în Programul Național FIV 2024

Dorești să îți împlinești visul de a deveni părinte? Programul Național FIV 2024 este aici pentru a te sprijini! Beneficiază de finanțare pentru procedurile de fertilizare in vitro și de consultanță specializată pentru întocmirea dosarului.

One thought on “6 sfaturi utile in completarea dosarului pentru Subprogramul FIV/ET”

  1. Purice Simona says:

    Se mai fac inscrieri pentru Fiv la omini clinic????

Leave a Reply